Traditionele Chinese geneeswijzen

De traditionele Chinese geneeswijzen zijn meer dan 2500 jaar geleden ontstaan en hebben zich tot op de dag van vandaag steeds verder ontwikkeld. Eigenlijk vormt de term een verzamelnaam voor verschillende therapievormen, zoals acupunctuur, kruiden, cuppen, scraping (guasha), moxa, tuina en voedingsleer. Deze behandeltechnieken hebben gemeen dat ze allemaal gestoeld zijn op eenzelfde manier van kijken naar gezondheid en ziekte. Bij gezondheid is er sprake van een dynamische balans van de Qi, de levensenergie in ieder van ons. Ziekte ontstaat als de Qi verdeling in onbalans raakt en daardoor delen van het lichaam niet meer goed van energie worden voorzien.

De traditionele Chinese geneeswijzen maken geen onderscheid tussen lichaam en geest, en bezien de mens altijd in relatie tot zijn leefomgeving. We worden ziek als de vrije stroom van Qi blokkeert of de Qi uitgeput raakt. Dit kan ontstaan door invloeden van buitenaf zoals ziekteverwekkers of van binnenuit door bijvoorbeeld voedingsgewoontes, overwerk, emoties en trauma’s. De verschillende therapievormen binnen de traditionele Chinese geneeswijzen zijn er allemaal op gericht om het lichaam te ondersteunen de balans van de Qi te herstellen. Ze spreken het zelfgenezend vermogen aan.

Yin en Yang

Volgens de Chinese denkwijze komt de Qi, de levensenergie, tot uitdrukking in de twee tegengestelde krachten Yin en Yang. Daarbij staat Yin voor het donkere, interne en vrouwelijke principe. Tot de categorie Yang behoren in het algemeen de verschijnselen die dynamisch, doelgericht en licht zijn, het mannelijke principe. Ook het menselijk lichaam bestaat uit deze twee krachten die niet zonder elkaar kunnen. Ze houden elkaar in evenwicht. Als ze langdurig uit balans raken, kunnen klachten optreden.

Uw TCG-behandelaar kijkt dus naar zowel lichamelijke als emotionele en geestelijke factoren om de balans weer te herstellen. Zij geeft ook advies over wat je nog meer kunt doen voor jouw gezondheid.

Met TCG valt een groot scala aan aandoeningen goed te behandelen zonder nadelige bijwerkingen omdat de aanpak totaal op een natuurlijke wijze is.

Denk aan de kwaliteit van uw gezondheid.

acupunctuur1
acupunctuur2
Scroll naar boven